Lisää luettavaa!

lauantai 24. lokakuuta 2020

Kukkamuistoja puutarhasta 2020

Muistelen tämän vuoden kukkaloistoa ja käyn puutarhani vuoden läpi parilla kolmella kukkapotretilla joka kuukaudelta. Vaikka pysytään omassa puutarhassa, niin kukinta alkaa heti tammikuulta! Arvaatko jo, mikä silloin kukki? Tämä on minun postaukseni Lappalainen etelässä -blogista alkaneeseen Kevään ja kesän muisto -haasteeseen. Sain sen Navettapiian Puuhamaa blogista jo jonkin aikaa sitten, kiitos haasteesta! Ja sitten sukellus kukkamuistojen uumeniin!TAMMIKUU

Jouluruusut kukkivat hienosti tammikuussa uuden vuoden kunniaksi. Ostan yleensä jouluksi jouluruusun ja jos se ei kuivahda sisällä hengiltä, niin siirrän sen kellarin edustalle. Jouluruusuja on siellä jo useita. 

HELMIKUU

Helmikuussa ei ollut muuta kukintaa kuin hiipuvat jouluruusut. Sen sijaan ikkunalla alkoi uusi elämä. Kelloköynnöstä on kiva kasvattaa siemenistä, kun sillä on niin tukevat isot taimet. Puutarhan kuva on otettu lammen rannalta. 

MAALISKUU

Maaliskuun loppupuoliskolla oli jo ihanan keväistä! Mm. krookukset ja sinivuokot avasivat kukkansa. Kyllä tuli surku, kun 30.3. lumi peitti maan ja kukat oikein kunnon kerroksella. 


HUHTIKUU

Huhtikuun suosikkejani on joka vuosi upeasti kukkiva valkotäpläimikkä. Sipulikukkia tupsahteli maasta esiin kiihtyvällä vauhdilla, erityisesti krookuksia.
TOUKOKUU

Tulppaanien väriloisto ylitti odotukseni kevään lämmetessä. Olin istuttanut edellisenä syksynä vähän reilummin tulppaaneja kevään 2019 Keukenhof retken innoittamana. Vaikka istutusalueeni olivat hyvin pieniä, niin lopputulos oli kuitenkin näyttävä ja paljon iloa tuova. Vielä ehtii tänä syksynäkin tulppaaneja istuttamaan, sillä niitä voi laittaa vaikka rautakangella jäiseen maahan! Yritän itse ehtiä vielä ennen maan jäätymistä laittamaan uusia, mutta pussissa ovat siis vielä. Ehkä tänään?
Hyasintit ja sinivuokot. Ajoitus yhteiseen kukintaan oli tiukka mutta onnistui. Sinivuokot aloittivat jo maaliskuussa ja olivat jo kukinnan lopulla hyasinttien auetessa.

Terassin edustan tulppaanit, narsissit, helmihyasintit ja pikarililjat olivat ihanasti sekaisin

Romanttiset ripsureunatulppaanit

KESÄKUU

Kesäkuussa aukesivat vielä myöhäisimmät tulppaanit. Sitten alkoikin olla paljon muuta kukintaa jo joka puolella. Muistelen myös luonnonkukkien kauneutta. Kesällä 2020 koiranputket kukkivat upeasti joka puolella ja sehän ilahdutti minun lisäkseni myös pörriäisiä. 


Koiranputket ovat syreenien kaverina. 


Kurjenmiekka

Kesällä 2020 pionien kukinta humahti ohi hetkessä

HEINÄKUU

Heinäkuussa kesä kypsyy ja vihreyttä ei kannata enää yrittää liikaa hallita ja hillitä vaan vain mennä siihen mukaan. Lammen rannalla rehottivat villit ranta-alpit ja siemeniään heittelevät sormustinkukat availivat kukkajonojaan ihan uusissakin paikoissa. ELOKUU

Elokuu oli kärhöjen ja unikoiden aikaa. (Tarha)viinikärhöjä suosittelen kaikille!SYYSKUU

Syyskuun kuviin pääsivät hortensia ja kaunopunahattu. Molempien kukinnasta on iloa pitkään. Hortensian kukinnot saattavat olla jäljellä vielä keväälläkin kuivuneina. 


LOKAKUU

Lokakuun kuviin nostan tuoksuherneet, jotka ovat jaksaneet avata aina uusia kukkia terassin pielessä sekä terassin ihanat köynnökset: kärhö Jackmannii sekä kelloköynnös, joka kuvassa esittelee siemenkotaa. 

Haasteen voi toteuttaa kuvasarjana ilman tekstiä tai jutustelun kera, miten itse kukin haluaa. Kuvien määrä on haasteessa vapaa. Kuvat saavat olla myös aiemmin julkaistuja. Kevät- ja kesämuistot saavat olla myös puutarhan ulkopuolelta. Jospa tämän haasteen avulla löytyy uusia kivoja blogeja ja mielenkiintoisia kasvituttavuuksia.

Haasta mukaan viisi, tai vähemmänkin käy, blogikaveria.
Kerro kuka tämän haasteen aloitti ja laita julkaisemastasi haastepostauksesta viesti Lappalainen etelässä -blogiin. 

Ja nyt kun olen jo väkertänyt postausta paljon kauemmin kuin piti, huomaan, etten ole miettinyt, ketä vielä ei olisi haastettu tähän. Hmmm... Pihan vuosi blogissa on ollut kesällä hiljaista, joten nyt on hyvä hetki kertoa meille kesästä. Haaste siis sinne! Ja toiseksi vielä Gitta Puutarha on kotini-blogista.

Mukavaa viikonloppua! Muistakaa taas suorittaa hölmö kellojen kääntely!

20 kommenttia:

 1. Oi, miten ihanat kuvat ja muistot!! Toit näiden mukana kevään ja kesän lähelle. Niin monta ihanaa kuvaa kukista. Nyt jäin vielä miettimään, että olisiko pitänyt kuitenkin laittaa sipuleja maahan enemmän, keväiset kuvat sipulikukista ovat niin huikeita ja tulee mieleen se ilo, minkä ne tuovat mukanaan talven jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullekin palautui elävästi se keväinen ilo sipulikukista tänään mieleen! Mutta en usko että määrä on tässäkään se ratkaiseva tekijä. Jos sinulla joka tapauksessa on sipulikukkia maahan kätkettynä niin ne kyllä riittävät. Mutta tarvittaessa sitten vaan hankkimaan lisää ;)

   Poista
 2. Voi että, kasvukauden kukkakuvia jaksaisi katsella vaikka kuinka paljon. Kulunut vuosi oli hyvin poikkeuksellinen, kun käytännössä talvea ei (täällä etelässä ainakaan) ollut ollenkaan. Varsinkin sipulikukkien kuvat herättävät hurjan kaipuun kevääseen ja kaikkeen onnelliseen odotukseen, jota puutarhuri pihakierroksillaan kokee. Vaan ei hätää, syysväsymyksen keskellä on kiva ajatella, että kaikki tuo on taas edessä.
  Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Niinpä, muistaakseni istutin viime joulun jouluruusun ulos vaivattomasti keskellä talvea, koska maa ei ollut jäässä. Ei ollut sitä tavallista ongelmaa, että jouluruusu menee huonoksi, kun joutuu olemaan niin pitkään sisällä.

   Poista
 3. Ihania kuvia, ja erityisen ihanaa, että aloitit sen jo tammikuusta. Viime talvi oli niin unelma, kun tammikuussa tosiaan kukkivat jouluruusut siihen asti, kunnes lumikellojen nuput alkoivat helmikuussa aueta. Koko talven kukki siis! Kunpa tulisi toinen samanlainen talvi perään.
  Aivan ihana tuo Keukenhof-inspiroitunut tiivis sekoituksesi sipulikukkia!
  Kiitos talviaikamuistutuksesta, mukavaa talviaikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumikellot tosiaan! Yritin äsken etsiä kuvaa, milloin minun lumikelloni aukesivat. En löytänyt, mutta maaliskuussa se "vasta" oli. Pitäisi varmaan laittaa niitä aurinkoisempaan paikkaan.

   Poista
 4. Oi, oi, kukintaa vuaren ympäri! Siälä eteläshän siihen o maharollisuus. Sitkeemmäthän ei piänistä lumisateesta piittaa. Tua sipulisekootus on aivan ihana. Pitääkö munki sekoottaa loput istuttamattomat sipulit sekaasin. Viinikärhöt on munki suasikkia. Ja herkät tuaksarit, tämän kesän onnistujat. Ihanan kukkaasa haastevastaus:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti kannattaa laittaa loput sipulit ihan sekaisin! Tai no ehkä pikkasen kannattaa katsoa värejä... Tein tänään yhden punasävyisen istutuksen ja yhden pastellisen. Vielä jäi sipuleita...

   Poista
 5. Todella ihanat kuvat ja kauniita kukkijoita. Todellinen piristys lokakuun harmauteen.
  Mukavaa viikonlopun jatkoa.

  VastaaPoista
 6. Ihana väriloisto. Itse rakastan erityisesti jouluruusuja. Nytkin olen jo sellaisen ostanut. Ne ei kyllä yleensä tykkää olla sisällä, mutta tämä yksilö kukkii kauniisti. Vielä en ole raskinut ostaa kuin perusvalkoista, mutta polte on kova muillekkin väreille. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, sinulla on jo jouluruusu! Minä en ole vielä edes nähnyt niitä (johtunee siitä, etten käy missään...) Ne tosiaan eivät oikein arvosta oloa sisäkukkina, mutta taidan silti alkaa katsella, mistä saisin oman.

   Poista
 7. Ihana ja ikimuistoinen puutarhavuosi tämä oli ja nuo tulppaanit, niin upeita💚

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin oli monella tavalla hyvä vuosi ja tosiaan itselläni erityisesti tulppaanien osalta!

   Poista
 8. Talvi oli tosiaan poikkeuksellinen, mutta ei meillä alkanut kukinta vielä tammikuussa. Vasta huhtikuun viimeisinä päivinä aukesi ensimmäinen kukka. Oli kiva kuitenkin pitkin talvea katsella etelän blogien jouluruusuja, vuokkoja ja esikoita, sipulikukista puhumattakaan. Kiva kuvasarja ja kauniit kukkaset! Erityisesti nuo kärhöt ihastuttavat. Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomi on pitkä maa, onhan siinä isot erot. Huomaan, että laitoin taas nuo lempikärhöni kuviin niin kuin yleensäkin, vaikka onhan niitä useampi. No mutta parhaita muistoja tässä tietysti voikin esitellä.

   Poista
 9. Kiitos haasteesta, nyt onkin mukava palata kukkamuistoihin, alankin plaraamaan kuvia :) Siellä näyttääkin olevan pitempi kukintakausi kuin täällä. Silmääni "pisti" erityisesti ihastuttavat tulppaanit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, jään kiinnostuneena odottelemaan, mitä löydät!

   Poista
 10. Ihanaa katsottavaa ja luettavaa. Aikaisin sinun jouluruususi on aloittanut kukinnan. Itse en nyt kuitenkaan muista koska minun kukki mutta tuntuu kuitenkin että ei vielä näin aikaisin. Minulla on jouluruusuja myös aika monta jotkut on hävinnyt kun ovat joutuneet siirtojen uhriksi liian monta kertaa lyhyessä ajassa. Sipukukkasi ilahduttavat minua myös, minulla on niitä tosi vähän vieläkin. Täällä on niin paljon peuroja ja pupuja että istutus on jäänyt minimiin. Unikkojesi väri on aivan ihanan hempeä, tykkään kovasti ❤
  Kärhöjä myöskään minulla ei mökillä ole joten otan vaari suosituksestasi 🤗
  Kiitos sinulle tästä postauksesta olen onnellinen ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla että tykkäsit! Sipulikukkien kanssa ei tosiaan viitsi puljata, jos ne menevät elukoiden suuhun. Itselläni myyrät rajoittavat sitä, mihin sipuleita laitan.

   Poista

Pienikin kommentti ilahduttaa ja on tärkeä! Kiitos!