Lisää luettavaa!

lauantai 18. heinäkuuta 2020

Nyt on pergola!

Vihdoinkin meillä on pergola puutarhassa! Onhan tätä suunniteltu ja rakennettu jo hyvä tovi! Tässä kuvat ja meidän rakennustapa. Pergolassa on köynnösseinä ja kiva riippukeinu rentoutumiseen. 

Musta puinen pergola

Pergola sijaitsee paviljongin ja kasvimaan välissä, lammen edustalla. Paikka on kaivannut ryhtiä tuovaa rakennetta. Pergolassa on köynnösseinä suojaamassa eteläpuolta ja se aukeaa pohjoiseen lammen suuntaan. 

Sekä kasvimaalle että paviljongin alueelle johtavat mustat puutarhaportit ja pergola tavallaan yhdistää ne toisiinsa (välissä on kuitenkin useampi metri tilaa). Pergolan käytävä on niin leveä, että siitä mahtuu kulkemaan myös ajettavalla ruohonleikkurilla, sillä "lattiana" on ruoho.
Köynnökset portissa
Pergola kuvattu kasvimaan portilta. Taustalla häämöttää paviljonki.

Riippukeinu pergolassa
Etualalla näkyy paviljongille vievä puutarhaportti

Pergolan kalustus on minimalistinen. Siellä voi rentoutua riipputuolissa, joka on ostettu Granitista. Valitettavasti en löytänyt niitä nyt nettikaupasta, mutta tilanteen voit tarkistaa täältä. Penkki on tehty samoista laudoista kuin pergola. Laudat on kiinnitetty metallisiin jalkoihin. Me ostimme nämä jalat Kustavin savipajan pihasta. 


Puinen pergola puutarhassa
Riippukeinussa. Taustalla kasvimaa ja kasvihuone. Portissa kukkii kärhö 'Mme Julia Correvon'. Toisella puolen humala.
Kelloköynnös raudoitusverkossa
Haluamansa penkin voi kätevästi työntää metallisiin jalkoihin. Kelloköynnös kiipeilee raudoitusverkossa.

Pergolan eteläpuolen köynnösseinäksi valitsin loppujen lopuksi raudoitusverkon. Tuossa on yhteensä neljä isoa palaa. Pergolan eteläpuolella on uusi kohopenkki, jossa pergolaa valloittavat tällä hetkellä humala, kelloköynnös ja köynnösruusu Pohjantähti. 

Humala on viihtynyt valtavan hyvin kasvimaan portissa, siksi jaoin sitä tähänkin. Ja nopeasti se leviääkin. Kelloköynnös on yksivuotinen, se on ruukussa. Sen viereen on tarkoitus laittaa vielä joku monivuotinen köynnös. Lisäksi rakensin pergolan päähän jämäpaloista istutuslaatikon, jossa on sinisade (pieni taimi). 

Köynnösten lisäksi tuossa piti kukkia ihanasti kesäkukat, mutta ajatukseksi - tai siis siemeniksi - jäi. Kovasti mielestäni kastelin, mutta en ehkä sittenkään tarpeeksi (inhoan kastelua). Täytyy laittaa tuohon jotain paahdetta kestäviä perennoja tai niittykasveja. 


Humala on jo ehtinyt löytää ylhäältä metallisen tuen, joka tukee pystytolppia "katto"rakenteeseen

Sinisateen tueksi maalattiin vanha naulakko mustaksi ja kiinnitettiin tolppaan

Pergolan teknisiä tietoja  

Pergola on tehty jykevästä puusta (50 x 150 mm). Jokaisessa pystytolpassa on kaksi lautaa. Perustukset tolpille on tehty kahdesta päällekkäisestä pilariharkosta, joihin on betonilla kiinnitetty pilarikenkä. Meillä on routiva savimaa, siksi näin raskas rakenne. Siis perustuksissa, puuosa olisi tietysti voinut olla kevyempi, jos niin olisi haluttu. Meillä on niin iso piha, että tällainen järeämpi rakennelma toi tänne sopivasti ryhtiä. Pituutta pergolalla on hiukan alle 5 metriä. Tolpat ovat päissä ja keskellä (yht. 6 kpl). 

Väliaikaisen vaakalaudan ja vatupassin avulla pergolan suoristus. Pergolan ylälinja on suora, vaikka maa viettää. Siksi pilariharkot ovat eri korkeuksilla. Oikeanpuoleisista pystytolpista tehtiin lisäksi muita korkeammat, koska ne ovat alamäessä. 
Kahden vierekkäisen pystytolpan väliin on kiilattu pitkä ylärima. Sen päällä ovat poikittaiset puut, joihin on tehty lovet.


Pystytolpat muodostuvat siis kahdesta laudasta, joiden väliin on liimattu ja ruuvattu tukipalat. Näin syntyi rako, jonne sai tyylikkäästi kiilattua yläriman sekä kiinnitettyä raudoitusverkon.

Pergolan lähistöllä on tuoleja ja pöytiä, joita sinne voi tarvittaessa siirrellä. Tarkoitus on parantaa näkymää pergolasta lammelle siirtämällä yksi marjapensas. Liuskekivipolut nurmikolla olisivat kiva lisä, kuten tietysti lisäistutuksetkin...


EDIT. Tässä linkki pergolan ideointipostaukseen, kuvissa erilaisia pergoloita. Kannattaa katsoa myös Pinterest tauluni aiheesta.
Tässä linkki myöhempään postaukseen, kun pergolaan tuli viiniköynnös.


16 kommenttia:

 1. Oi miten kaunis pergola, joka sopii hyvin tuohon paviljongin läheisyyteen.
  Meilläkin on tuollaiset metalliset penkinjalat, jotka hankimme aikoinaan Helsingin kevätpuutarhamessuilta. Todella hyvät ja kestävät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kiva kuulla että penkinjalat ovat kestäneet hyvin. Vaikuttavat kyllä laadukkailta.

   Poista
 2. Tykkään kyllä näistä vaikkei omiin suunnitelmiin ole koskaan kuulunutkaan. Alue tulee viihtyisämmäksi vuosi vuodelta kun istutukset kasvaa😍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, odottelen, että köynnökset kiipeilevät ylös! Uuden puunkin jo tuohon viereen tilasin, mutta ne olivat loppu...

   Poista
 3. Komia! Ja kokuaki löytyy. Samaa tyyliä ku Julian köynnöskaari, vaikkaki eri materiaalia. Kiva, että oot yhyristäny siihe monia toimintoja. O muutaki ku silimänruakaa. Jätäkkö sinisateen maaha talaveksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jätän sinisateen maahan. Tein sille hyvän kohopenkin ja aion suojata sen hyvin. Sekä toivoa parasta. Täällä on kuitenkin usein leudot talvet.

   Poista
 4. Kaunis pergola ja taitavasti toteutettu. Kasvien kasvaessa se vihertyy kauniista. Mikäs on tuolla istuessa tai keinuessa kauniina kesäpäivänä. Tai illalla lampea ihastelemassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keinu on heti ollut suosittu paikka, sopii myös teineille ;)

   Poista
 5. Tosi kiva tuli pergolastanne! Tykkään kovasti pergoloista pihaelementtinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, minäkin olen aina ihaillut pergoloita. Ne on usein todella viihtyisän näköisiä.

   Poista
 6. Erittäin hyvältä näyttää koko kokonaisuus! Onnittelut! Tumma sävy miellyttää silmääni ja on ryhdikäs. Tämä postaus on luettava huolella uudestaan vielä myöhemminkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Väriä pitikin vähän miettiä, mutta aloitettiin nyt rohkeasti mustalla.

   Poista
 7. Kivalta näyttää! Huolella kun tekee, saa nauttia pergolan kauneudesta vuosikaudet. Kasvien kasvaessa tunnelma senkun paranee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kiva nähdä, miten tuo maastoutuu ympäristöön, kun kasvillisuus rehevöityy.

   Poista
 8. Hyvältä näyttää! Kiva idea laittaa riippukeinu pergolaan roikkumaan. Köynnökset vehreyttävät tolppien välejä ihanasti tulevina vuosina. Toivottavasti sinisade viihtyy hyvin. Saisiko Madame Juliasta lisää kuvia vaikka seuraavaan postaukseen? Näyttää kukkivan niin kauniisti tuolla portissa. Aurinkoista viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harkitsin myös yhden tolpparivin levyistä pelkkää köynnöstukea, mutta siihen ei olisi saanut keinua, joten se ajatus kaatui siihen. Keinu on ollut vielä kivampi kuin ajattelin! Ainakin Madamesta on räpsitty kuvia, joten toivottavasti saan ne pian julki!

   Poista

Pienikin kommentti ilahduttaa ja on tärkeä! Kiitos!