Lisää luettavaa!

perjantai 26. kesäkuuta 2020

Ihanat Rosariumit - Ruusupuistot Kaarinassa ja Maskussa

Ruusujen kukinta on nyt upeimmillaan, joten on paras hetki vierailla ruusupuistossa eli rosariumissa. Niitä löytyy tietysti monista paikoista. Turun ympäristössä kaksi hienoa löytyvät Kaarinan Veteraanipuistosta ja Maskusta museon vierestä. Molempiin on helppo piipahtaa, jos on muuten lähistöllä. Ja kauempana asuvat ovat tervetulleita kuvien kautta!

Kaarinan Veteraanipuisto

Kaarinan Veteraanipuiston ensimmäiset ruusut tulivat lahjoituksina Kaarinan muuttuessa kunnasta kaupungiksi vuonna 1993. Puisto perustettiin siis tuona vuonna ja nykyään puistossa on yli 200 ruusulajiketta! Pensasruusut ovat jo komean kokoisia ja hyväkuntoisia Puistossa on myös mm. tammia ja se on kokonaisuudessaan hyvin hoidettu kaupungin toimesta. 

Melko vilkas Voivalantie kulkee vieressä, mutta sen äänet eivät oikeastaan häiritse vaan puistossa on mukavan rauhallinen tunnelma. Puiston halki kulkee pitkä puistokäytävä. Puiston koko on hieman alle kaksi hehtaaria. 
 Ruusut on numeroitu ja niiden nimet löytyvät tauluista. Taulujen jalustoissa on upeat ruusut. Tietysti juuri minun kuvaamani ruusun nimi oli kulunut pois, mutta ei se nyt ole niin tärkeää. Mutta voi kun saisin tuoksut tähän mukaan!
Kaarina-seura on etsinyt ja löytänyt tänne myös löytöruusuja ja istuttanut ne.


Puistossa on tietysti myös veteraanikivi sekä kesäkukkaistutuksia. Tällä hetkellä puiston penkeiltä löytyy myös "penkkilenkki", Ikäinstituutin ohjeita voima- ja tasapainoliikkeisiin. 

Kaarinan veteraanipuisto ja rosarium sijaitsevat  siis Voivalantiellä, ihan keskustan kyljessä. Auto on helppo jättää kesäaikaan tyhjälle koulukeskuksen pysäköintipaikalle. Myös terveyskeskus on maamerkkinä ihan vieressä. 
köynnösruusu Pohjantähti
Veteraanipuiston porteissa kasvaa Pohjantähti köynnösruusua

Maskun Rosarium

Masku-Seuran vapaaehtoisten ylläpitämä Rosarium sijaitsee Maskun "keskustaa" halkovan Maskuntien varrella, Maskun museon ja Luukkaan palvelukeskuksen kohdalla. Maskun museon pihasta lähtevä Hemminki Maskulaisen polku johtaa kävelysillan yli ja sitten oletkin jo perillä Rosariumissa.
Näkymä Rosariumista Maskun museolle päin. Vaalea talo on Nivolan talo. 
Aicha ruusu Maskussa
Ensimmäiset istutukset tehtiin Maskun kunnan omistamalle alueelle vuonna 1998. Istutusalueita on yhteensä kahdeksan ja yksi niistä on varattu maskulaisista pihoista kerätyille vanhoille pensasruusuille. Alueelle on kasvamassa myös pienimuotoinen puulajipuisto. Ruusuja on n. 400, lajeja ja lajikkeita noin 250, pääosin vanhanajan pensasruusuja, mutta myös ryhmäruusuja on mukana. Ruusuilla on nimikyltit.Huomaa kauempana penkin ylle kaartuvan Hurdal norjanruusupensaan koko!


Tämän virolaisen ruusun kuvasin Maskussa  13.6.2020. Muut ruusukuvat otettu 25.6.2020

Täälläkin ruusut ovat komean kokoisia. Ne sijaitsevat osin rinteessä, joten niitä voi nähdä ensi vilkaisulla paljon! Paikka ei ole ihan yhtä huoliteltu kuin Kaarinassa vaan enemmän luonnon helmassa. Voit jatkaa  polkua myös pienen lammen ympäri, joka ei ole puistolampi vaan umpeenkasvava vanha uimalampi, esimerkiksi telkän pesäpaikka.
Rosariumiin vieressä on vehreä pieni jokiuoma. Taustalla punainen museorakennus ja aitat
Kaunis Nivolan talo, museo  ja aitat polun sillalta

Jos olet paikalla museon ollessa auki, niin poikkea toki sinnekin, se on ilmaista. Museorakennus toimi pitkään kestikievarina. Täältä olisit reilut sata vuotta sitten matkaillessasi saanut hevoskyydin esimerkiksi seuraavaan kestikievariin tai Turkuun. 

Maskun museon eli Palsalan museon (talon nimi) osoite on Maskuntie 98. Aukioloajat ovat täällä
Kävin museolla myös syreenien kukinnan aikaan. Rakennus on valmistunut 1840-luvulla .

Maskun museon näyttelyä
Oletko käynyt haistelemassa ruusuja puistoissa tai onko sinulla oma ruusuvalikoima puutarhassasi? Mukavaa viikonloppua!

12 kommenttia:

 1. Kiitos vinkistä! Tuo Kaarinan puisto on tuttu, mutta Maskussa en ole käynyt. Avoimien puutarhojen päivä lähestyy sopivasti näin ruusujen kukinta-aikaan, niin saattaa päästä tutustumaan myös ihanasti kukkiviin yksityisiin rosariumeihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mutta Maskuun sitten vaan retkelle! Olisi voinut vielä mainita, että molempiin kohteisiin pääsee hyvin julkisillakin, voi tehdä vaikka bussiretken. No, mainitsen tässä. Ja hyvä muistutus Avoimista puutarhoista. Minulla ei taida lukea sitä kalenterissa, kun ajattelin keväällä koronan pilaavan senkin, mutta pitäisikin perehtyä asiaan.

   Poista
 2. Noissa molemmissa olen käynyt, mutta vain kerran. Vaikka ajan Veteraanipuiston ohi suhteellisen usein! Ehkä se on liian lähellä sitten. Tai aina on kiire johonkin, saareen päin mennessä laivaan tietysti.
  Maskun ruusupuisto on minustakin aivan ihanassa paikassa, vanhassa miljöössä ja tuo museo ja muut vanhat kauniit rakennukset sopivat niin hyvin ruusujen tunnelmaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla tosiaan olisi tosi lyhyt poikkeama Kaarinan puistoon. Niinhän se usein on, että kun poikkeaminen olisi helppoa, niin sitä voi aina siirtää. Koitas joskus malttaa pysähtyä vähän tuoksuttelemaan!

   Poista
 3. Lämmin kiitos tästä esittelystä! Ihanat kuvat ja kaunis miljöö Maskun ruusupuistossa. Pitää muistaa nämä kohteet, jos matka on Turun seudulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että tykkäsit! Jos joskus 8-tietä hurautat kesäaikaan niin moottoritieltä on tosi lyhyt poikkeama Maskun Rosariumiin. Soma kivikirkkokin on siinä reitillä.

   Poista
 4. Kiitos kivoista vinkeistä. Turun suunnalla tulee nykyisin harvemmin käytyä, mutta mikäpä estää tekemästä varsinaisen ruusureissun.
  Viimeksi olen käynyt Helsingin Meilahden ruusupuistossa. Omassa pihassa on aika monta ruusupensasta. Hurdalkin meiltä löytyy, tosin ei vielä noin suurena, kuin kuvaamasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitääpä laittaa mieleen tuo Meilahti, muutaman kerran olen siellä päin ollut, mutta ruusut on näkemättä.

   Poista
 5. Ihania paikkoja. Kiitti vinkistä, täytyyki koittaa ehtiä käymään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä yhdistyvät mukavasti vaikka pieneen Turku-lomaseen :)

   Poista
 6. Menkää toki katsomaan myös Turun Tähkäpuisto. Nimikylttejä ei juurikaan ole, mutta isolla alueella on kiva kuljeskella lähinnä yksittäin kasvavien pensaiden keskellä ja pitää piknikkiä nurmikolla tai parilla pöydällä. Ruusuja on pilvin pimein useampi hehtaari. Kesyjä oravia ja pikkulintuja kurkkii siellätäällä, ja vastaantulijat ovat kaikki hyvällä päällä.

  Henrikinkirkon parkkipaikalle saa auton, ja linja-autoilla pääsee kivasti viereen.

  Tietääkö joku, onko Kaarinan ja Maskun rosariumeista olemassa karttaa? Kylttejä puuttuu jonkin verran kuitenkin, eikä istutusten numerologiikka välttämättä aukea.

  VastaaPoista
 7. INSTEAD OF GETTING A LOAN,, I GOT SOMETHING NEW
  Get $5,500 USD every day, for six months!

  See how it works

  Do you know you can hack into any ATM machine with a hacked ATM card??
  Make up you mind before applying, straight deal...

  Order for a blank ATM card now and get millions within a week!: contact us
  via email address::{Universalcardshackers@gmail.com}

  We have specially programmed ATM cards that can be use to hack ATM
  machines, the ATM cards can be used to withdraw at the ATM or swipe, at
  stores and POS. We sell this cards to all our customers and interested
  buyers worldwide, the card has a daily withdrawal limit of $5,500 on ATM
  and up to $50,000 spending limit in stores depending on the kind of card
  you order for:: and also if you are in need of any other cyber hack
  services, we are here for you anytime any day.

  Here is our price lists for the ATM CARDS:

  Cards that withdraw $5,500 per day costs $200 USD
  Cards that withdraw $10,000 per day costs $850 USD
  Cards that withdraw $35,000 per day costs $2,200 USD
  Cards that withdraw $50,000 per day costs $5,500 USD
  Cards that withdraw $100,000 per day costs $8,500 USD

  make up your mind before applying, straight deal!!!

  The price include shipping fees and charges, order now: contact us via
  email address:::::: {Universalcardshackers@gmail.com}
  Whatsapp:::::+31687835881

  #STAYSAFE

  VastaaPoista

Pienikin kommentti ilahduttaa ja on tärkeä! Kiitos!