Lisää luettavaa!

lauantai 2. toukokuuta 2020

Pergolat, pergolat!


Pihalleni on tulossa pergola. Ennen sen suunnittelua tutkin, mikä olisi paras vaihtoehto. Mahdollisuuksia on niin paljon, että piti ihan rajata, mikä on pergola:
Pergola on pylväiden muodostama puutarhakäytävä tai alue, jossa voi kävellä tai istuskella suojassa auringolta. Ylös kiemurtavat köynnökset kuuluvat siihen aika olennaisesti. 
Köynnösten tuoma näkösuoja onkin tärkeä omassa projektissani. Haluan myös jämäkän rakenteen. Jätetään esimerkiksi vihreät tunnelit tällä kertaa pois, sillä niistä puuttuvat pylväät, jotka tuovat rakennelmaan pysyvyyttä ja ryhtiä.
Katsotaan ideakuvia hyvin erilaisista pergoloista!

Kuva Endercck Pixabaysta

Pergolan materiaali

Kiveä, puuta, metallia vai muuta?
Jos kyseessä on kartanopuutarha, niin kivi on hyvä. Tämä jykevä pergola on Hvitträskissa. Hmmm, ehkä kuitenkin puinen kotipihaan.


Pergolan leveys

Pergola voi olla leveä oleskelupaikka tai kapea kulkuväylä. Tällainen ihan kapea pergola on enemmänkin tilanjakaja ja köynnösten kannattaja.  Kivan näköinen silti. 
Kuva Pinterest, Houzz.com
  
Tämä Noormarkun ruukin pergolakäytävä on mittasuhteiltaan niin suuri, että siellä voi vaikka pitää juhlat. Rakennettiinko tällaisia joskus, että ylhäisönaiset saattoivat käyskennellä ilman pelkoa ihon rumasta ruskettumisesta? 
Suureellinen pergola löytyy Noormarkun ruukilta

Kävin Noormarkussa Ahlströmin ruukilla viime kesänä


Suora vai kaareva?

Tavallisempia ovat suorat versiot, mutta tässä on pari hyvin kaarevaa. Ensimmäinen överikomea uusklassinen pergola on on Kultarannasta, presidentin kesäasunnolta. Toinen on Inkan pihalta. 

Kultarannasta lisää kuvia postauksessani täällä, klik
Kuva Inkan piha blogista viime keväältä

Mitä lisukkeita?

Pergolaan on kätevä ripustaa esimerkiksi riipputuoleja (edellinen kuva), sellainen voisi olla kiva. Seuraavassa kuvassa on yhdistynyt keinu ja pergola. Keinu vie kyllä kaiken tilan, joten tämä on samalla keinun suoja-alue. 


Keinu-pergolan kuvasin keväällä 2019 Appelternin näyttelypuutarhassa Hollannissa 

Köynnösten lisäksi pergolan viereen pitää saada istutuksia. Tässä komeasti maailmalla. Kuva Pixabay.

Köynnösten tukeminen

Omassa pergolaprojektissani kaksi tärkeintä asiaa on jakaa tilaa ja hankkia yksityisyyttä naapureista (ennen kuin pensaani joskus ehkä suvaitsevat kasvaa). Siispä köynnöksiä! Miten ne kiinnittyvät pergolaan?

Vaihtoehtoja on paljon. Puusäleikköjä myydään valmiinakin (ja pergoloita myös). Meillähän on terassilla tällainen tiheä säleikkö, koska siihen tarvitaan myös talvella näkösuojaa (postauslinkki). Pergolassani riittää, että köynnökset kasvavat siihen kesällä. Metalliset ovat hienoja, esimerkiksi raudoitusverkosta tehdyt. Jossain taisi olla vanha hetekan pohjakin! Tarvitsen aika isot alueet, joten vaijerit ovat kiinnostava vaihtoehto.
Ylemmässä kuvassa hyvin simppeli metallinen versio, sitten Inkan pihalta raudoitusverkko ja sen alla vaijereita:
Kuva Pinterest, Cuethat.com
Raudoitusverkko Inkan piha blogista

Vaijerit köynnöksille. Vaijereiden toiseen päähän tarvitaan kiristysosa. Kuvat Pinterest, Wren Landscaping Magazine 

Mikkelin Naisvuoren näkötornin viereisessä pergolassa köynnösten tukena ovat vain pylväät.

Mitä lattiaksi?

Monessa kuvassa näkyy lautalattia, jossakin puunkuorikatetta, kivituhkaa... Itseäni viehättäisi seuraavan kuvan ruohomatto. Riskinä on epämääräiset ruohotupot... Pergolan pylväiden ympärillä pitää olla istutusaluetta tai kivituhkaa tms  koska muuten ruohonleikkaus on liian hankalaa. Tässä on istutusalue molemmin puolin. Itselläni toinen reuna olisi ainakin osaksi ruohoa.
Kuva Pinterest, lataaja Marlene Sonne
Tämä seuraava on minusta aika sympaattinen, vaikka itse kyllä haluan, että pergola on yksi kokonaisuus eikä toisistaan irtonaisia puuportteja. Enkä tykkää juuri noista kivilaatoista, mutta käytävän idea on kiva. 
Lisään jatkoksi vielä Hiidenkiven puutarhassa blogin kauniin köynnösportin, jossa on tätä samaa henkeä. Siinä rakenne on hyvä, palaset ovat kauniisti kiinni toisissaan, se on vain vähän lyhyempi kuin varsinainen pergola olisi. 
Kuva Pinterest, rhodamaw.com
Hiidenkiven puutarhassa blogista kaunis köynnösportti. Viimeistely on tässä vielä hiukan kesken. 

EDIT Tämän postauksen aikaan pergolani oli merkkiviiva ruohikossa. Mutta nyt se on valmis! Löydät pergolasta kertovan postauksen täältä.   

Onko sinulla jo kiva pergola? Olisi hauskaa nähdä se, joten voit laittaa linkin omaan blogiisi tms. kommentteihin, niin menen katsomaan. Kerro, jos saan laittaa kuvan pergolastasi tähän. Olen lisännyt tähän postaukseen ideakuvia myöhemmin.

23 kommenttia:

 1. Tämä postaus oli tosi kiva, hienoa, että olit nähdyt vaivaa erilaisten vaihtoehtojen kokoamisessa. Pergolat ovat hyvin toteutettuna oikeita helmiä, kiinnostavaa nähdä miten projektisi lähtee etenemään. On niin tuttua, että mielikuvia ja ajatuksia on paljon, mutta välillä sen oikean langan löytäminen ei ole yksinkertaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, hyviä ideoita olisi roppakaupalla eikä ne kaikki mitenkään sovi yhteen. Mutta olen vähitellen koonnut ideoita Pinterestiin ja tämän postauksen teko kyllä selkeytti lisää.

   Poista
 2. Minäkin haluaisin pergolan. Koska ympäröivät rakenukset eivät ole massiivisia, pitäisi pergolankin olla meidän pihalla järkevässä suhteessa muihin rakennuksiin. Haluaisin pergolan myös viiniköynnöstä varten.

  Hyviä pergolan suunnittelu/rakentamiskelejä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Oi, on kyllä ihania ne pergolat, joissa roikkuu pään päällä kypsiä viinirypäleterttuja! Yleensä ne ovat olleet ulkomailla, mutta olen niitä Suomessakin nähnyt. Kuvankin varmasti olen ottanut, mutta eihän niitä nyt löytynyt.

   Poista
 3. Kivoja esimerkkiä olit löytäny. Ittellä ei pergoolaa oo....viälä! Jotaki ireoota kuitenki, ehkä joku päivä.....puusta ja tiätenki petooniverkosta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Betoniverkko on kyllä toimivan ja hyvännäköinen pergolassa. Mun pitikin laittaa tähän yhden tutun pergolasta kuvaa, jossa sitä on, mutta ensin pitäis saada häneltä lupa :)

   Poista
 4. Mahtava postaus <3 Tosi hyviä vinkkejä ja esimerkkejä. Tässähän olisikin kiva idea omaan pihaan. Aikaa on suunnittelutyölle, kun pihapuuhana on vasta lumen levittelyä sulamisen nopeuttamiseksi.

  VastaaPoista
 5. Kivoja ideoita ja esimerkkejä erilaisista pergoloista. Meillä on terassin ja autopaikan yhteydessä pergolat. Niissä kasvaa kärhöjä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla taisi jäädä tekstistäni kokonaan se kohta pois, jossa mietin kasveja...? Kärhösi ovat varmasti hienoja pergolassa. Voisin laittaa niitä varmaan toiselle puolelle, ja näkösuojaa tarvitsevalle puolelle jotain "tuuheampaa", mm. siirrän sinne humalan.

   Poista
 6. Voin jo kuvitella köynnösruusun täynnä kukkia....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No minullapa on yksi köynnösruusun taimi vähän huonossa paikassa, joten se saattaa hyvinkin siirtyä tähän.Toivotaan niitä kukkia!

   Poista
 7. Hienosti olet koonnut erilaisia pergoloita yhteen. Kyllä noista varmaan kiteytyy hyvin se juuri itselle sopiva vaihtoehto.

  Meiltä puuttuu vielä ne köynnökset, koska a) pergola vielä maalataan ja b) en ole osannut päättää, mitä haluaisin! Voi siis olla, ettei päätöstä synny vielä tänäkään kesänä, tosin kesäköynnökset voisi olla sellainen harjoitteluvaihtoehto. Ehkä kylvän ruusupapua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Inka kun sain laittaa pergolasi mukaan, se jäi minulle mieleen hauskan muodon ja riipputuolien takia. Itselleni ei vaan pyöreä tähän kohtaan oikein sovi. Kesäköynnökset ovat hyvä idea alkuun, ruusupavut on kivoja! Köynnökset sitovat pergolan varmaan vielä paremmin osaksi pihaa.

   Poista
 8. Mukava suunnittelupostaus. Näkö-, tuuli- ja aurinkosuojana toimivaa pergolaa olen miettinyt meillekin. Sen varjossa voisi olla kiva kesällä istuskella. Vielä en ole vaan päässyt toteutukseen asti. Seuraan mielenkiinnolla pergolaprojektiasi ja odotan myös muiden bloggaajien kuvia omista pergoloista.

  VastaaPoista
 9. Ihan uteliaisuus heräsi... mitähän mahdat keksiä ja mihin? Kivoja ideakuvia olitkin löytänyt. Tuosta viimeisen kuvan pergolasta tuli vähän mieleen meidän viime kesänä tehty köynnösportti. Tuossa postauksessa on siitä viime kesältä kuva, kiveys sen alla on vieläkin vähän kesken... https://hiidenkivenpuutarhassa.blogspot.com/2019/10/itse-tehty-hiidenkiven-malliin.html
  Eihän se ihan pergola ole, mutta vähän samaa henkeä. Haluaisin kyllä johonkin pidemmänkin pergolan, mutta se ehkä jää odottamaan sitä aikaa, että lapset juoksevat pelikentillä oman pihan sijaan. Iloisia suunnitteluhetkiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella kaunis köynnösportti, kiitos kun linkkasit! Ihan siinä on pergolan rakenne, hiukan lyhyempi vain. Laitoin sen kuvan postaukseen, tykkäsin kovasti. Katsoin myös sen vanhemman postauksesi pergolasta ja siellä oli myös tosi kivoja köynnöstukia.

   Poista
 10. Mielenkiinnolla odotan sinun ja muiden pergolan kuvia. Meille näet on myös suunnitteilla sellainen jossain vaiheessa kun mökin uusi puoli ensin valmistuu, silloin jää taas aikaa johonkin muuhun. Kiitos tästä postauksesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on hyvä, että on projekteja tulossa. Kiva sitten aikanaan nähdä, millaisen teet. Ja sitä ennen toivottavasti näet minun, kuoppia on jo...

   Poista
 11. Olipas kiva postaus joka herätti tietysti haaveen omasta pergolasta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa kiva kuulla, että pidit! Näitä ideapostauksia on hauska tehdä, joten niitä toivottavasti tulee lisääkin. Kukkasipuli-istutuksista ainakin tein ideapostauksen syksyllä... Tervetuloa, mukavaa että liityit lukijaksi!

   Poista

Pienikin kommentti ilahduttaa ja on tärkeä! Kiitos!