Lisää luettavaa!

sunnuntai 26. elokuuta 2018

Terassiremonttia: Säleikkö näkösuojaksi ja yrttien siirtoKaipasin terassille näkösuojaa ja puusäleikkö oli sopivin ratkaisu. Homma sitten tavalliseen tapaan vähän laajeni ja venyi, mutta kokonaisuus on nyt niin valmis, että voin sitä jo esitellä! Puusäleikkö on paljon käytetty ja hyvä näkösuoja. Kasvit kiipeilevät siinä kauniisti, se tarjoaa mukavan puolivarjon ja huonemaista tunnelmaa. Säleikön osat ovat eri korkuisia ensinnäkin siksi, että en halunnut näkymän keittiön ikkunasta peittyvän. Toiseksi minusta vaihtelu näyttää kivalta. Korkein osa on noin 180 cm (terassin puolelta mitattuna), joka peittää seisovan ihmisen kokonaan. Matalinkin osa (140cm) peittää terassin pöydän ääressä istujan. Rimojen väliä kannattaa miettiä. Tässä se on noin 3 senttiä, joten valoakin pääsee hyvin läpi. Rimojen leveys on noin 5cm.    
Vihreät terassikalusteet ovat wanhoja, hankittu huutokaupasta.


Terassia on nyt rakennettu kolmessa osassa. Ensimmäinen on oven edustan pieni tasanne (kuvan etualalla jää lähes kokonaan pois kuvasta, näkyy parhaiten postauksen viimeisessä kuvassa). Toisessa vaiheessa terassi laajeni reilusti. Kolmannen vaiheen raja näkyy toistaiseksi hyvin terassilautojen värissä. Miehen mielestä terassista olisi tullut liian ahtaan oloinen säleikön kanssa, joten sitä piti leventää ensin. Oikeassahan tuo varmasti oli. 
Mies tekee meidän perheessä nikkarointihommat, joten yksityiskohdat ovat hänen aluettaan. Pientä laittoa on vielä jäljellä. Säleikkö ei jatku terassin päätyyn asti, koska se peittäisi silloin viherhuoneen kapean ikkunan (ylemmässä kuvassa oikealla). Pääty on vielä viimeistelemättä. Nöpön mielestä se on hyvä näin:

Kasveja tietysti myös!

Terassin ulkopuolelle olen istuttanut kolme köynnöstä: pari kärhöä ja kiinanlaikkuköynnöksen. Ne on istutettu vasta nyt loppukesällä, joten tämän vuoden vihreys on peräisin yksivuotisista terassilla kasvavista köynnöksistä. Terassin laajennuksen tieltä lähti yrttipenkki. Sen on parempi olla tässä keittiön lähellä eikä pihan toisessa päässä kasvimaalla, että sitä muistaisi käyttääkin. Nyt yrtit kasvavat köynnösten kaverina ja niiden määrää on tarkoitus lisätä ensi kesänä. 
Talo on rakennettu kumpareelle, jonka sisuksista löytyi kaikenlaista. Köynnöksiä varten piti kaivaa kunnon kuopat. Niiden tieltä lähti mm. betonimöykkyjä. Kivikon oikeassa reunan isoin kivi oli liian suuri siirreltäväksi, joten kaivoin sen esiin ja jätin paikoilleen. Rinteen alaosa on toistaiseksi kankaiden peitossa, kun koitan kurittaa siinä kasvavia rikkaruohoja. Yläosan kivimäärä on lisääntynyt sitä mukaa kun olen löytänyt pihalta sopivia kiviä.  
Kirahvin kaverina keijunmekko

Alla olevan kuvan komein puska on kolayrtti. Se siis tuoksuu kolalle. Se on talvehtinut erinomaisesti, joten se pääsi vanhasta penkistä tähän uuteen. En ole kyllä käyttänyt sitä mihinkään. Vinkkejä vastaanotetaan, jos olet huomannut sen olevan hyvä johonkin käyttöön!
Kuvassa ainakin kolayrtti, sitruunamelissa, mansikka ja persilja. Takana kärhön taimet.

Terassilla ovat viettäneet kesää muutamat huonekasvit. Kiinanruusu kaipaa paljon valoa ja se ulkoili pari kuukautta. Tällaisena hellekesänä säleikön varjo on ollut kuitenkin ihan sopiva ja se on kukkinut koko ulkoilun ajan.
Kiinanruusu pääsi näiden kuvien ottamisen jälkeen sisälle. 


Kuvien ottamisen aikana alkoi sade, joten lopuksi istuinalustat kasaan.
Mukavaa uutta viikkoa!8 kommenttia:

 1. Tykkään sekä terasseista että säleiköistä! Hyvältä näyttää teilläkin.

  VastaaPoista
 2. Tuallaane puusäleikköaita on tehokas tilanjakaja. Varmasti terassin käyttö lisääntyy, vaikka läpi näkööki, on kuitenki nii huanemaane tunnelma. Vanhimman terassin laurootuski sai yhtehensopivan parin ja son hyvä kiipeelytelines köynnöksille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, oikein yllätti miten kiva, huonemainen tunnelma syntyi!

   Poista
 3. Kauniisti toteutettu näkösuoja; ilmava ja kuitenkin suojaava. Aina vain paranee, kunhan käynnökset kasvunsa myötä tuovat säleikköön viherrystä ja kukkia.
  Nöpö on niin söpö työmaavalvoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Toivottavasti köynnökset kasvavat hyvin kun istutuskuoppien kaivuu oli vähän haastavaa.

   Poista

Pienikin kommentti ilahduttaa ja on tärkeä! Kiitos!