Lisää luettavaa!

perjantai 29. tammikuuta 2021

Alkuvuosi lintulaudalla ja Pihabongaus

 On taas Pihabongauksen aika! Viikonlopun tapahtuma sopii ihan kaikille ja tarkemman osallistumisajan voi valita itse. Tapahtumaa odotellessa tällä kertaa kuvissa lintulautani tämän alkuvuoden vierailijat, joita on kertynyt 10 lajia sekä yhdestoista, joka haeskeli isompia herkkupaloja sekä 12., joka ei ole lintu.  


Pidän kirjaa näkemistäni linnuista. Tai siis tunnistamistani linnuista - siinä on iso ero! En ole ollenkaan hyvä lintutunnistaja. Lintulaudan lajit ovat mukavia: Ne näkee riittävän läheltä ja riittävän kauan ja usein niistä saa vielä kuvan, josta voi tarkistaa lajia myöhemmin. Vuoden alussa aloitin lintujen kirjaamisen jälleen alusta. Tänä vuonna olen nähnyt lintulaudallani 10 lajia. Heti tammikuun 1. päivänä näyttäytyivät viisi ensimmäistä:

Ekana talitiainen
2. Pikkuvarpuset tykkäävät erityisesti talipalloista tai -pötköistä

3. Kuusitiainen

4. Iloinen yllätys oli keltasirkkujen porukka, sillä ne eivät yleensä käy pihallamme.

5. Sinitiainen 

Sinitiainen nautiskelee ruokakasan äärellä. Ruokinta-automaatti ja talipötköteline ovat koko ajan käytössä, mutta tähän lautaselle vien toisinaan aamulla jotain extraa. Nämä pienet talipallot ovat suosittuja ja katoavat yleensä nopeasti. Omenakin tuli kursailun jälkeen nokituksi, en ole varma keiden toimesta.  

Mustarastas nappasi pallon. Ne viedään usein pensaan alle ja syödään siellä rauhassa. 

Usein vauhti on tosi kova! Sinitiaisen tunnistettava päälaki näkyy kuitenkin hyvin

Vihervarpunen käväisi niin lyhyesti, ettei tullut edes kuvaa. Pihan vakioasukkaita vuoden ympäri ovat mustarastaat. Vuoden alussa ne näyttäytyivät vasta 3. päivä, odottelin jo. 

Tämän vuoden iloisin asia lintulaudalla on töyhtötiaisen ilmestyminen 10.1. En ole varma, onko sellainen käynyt aiemmin lainkaan meidän lintulaudalla. Nyt kaksi töyhtötiaista on käynyt usein meillä syömässä. Ne ovat niin hauskoja töyhtöineen! Meni kyllä aikansa ennen kuin ne alkoivat käydä syömässä yhtäaikaa. Mietin aluksi, onko niitä vain yksi. 
Töyhtötiainen

Tämä laatuotos todistaa, että töyhtiksiä on kaksi! Juuri ja juuri mahtuivat kuvaan...

Käpytikka on pihamme vakioasukas, mutta vuoden ekan yksilön näin Ruissalossa Turussa. Kierrettiin siellä kunnon lenkki kahdella ruokintapaikalla, mutta näin vain näitä ihan samoja pikkulintuja kuin kotipihassa. Tyypillistä. Kyllähän siellä VOISI nähdä vaikka mitä muutakin. 
 
Kotipihan käpytikka on tosi arka:
Ensin se kurkkii varovasti...

Ja lentää pois heti jos liikahdankaan ikkunassa.

Kymmenes vierailija oli yksinäinen peippo, joka pakkasilla näkyi parina päivänä pihassa. Se oli vähän sen näköinen, että oli väärässä paikassa hangessa. Oli vielä surkean harmaata, joten kuva on huono.

Yhdestoista vierailija ei ollut kiinnostunut lintulaudan siemenistä vaan niiden syöjistä. Varpushaukka lennähti paikalle ja kaikki linnut katosivat kuin taikaiskusta. Haukka istuskeli männyn toisella puolella ja näkyi tämän verran:

Facebookissa onneksi voi kysyä viisaammilta neuvoa ja kuulemma tämän muoto ja asento varpushaukalta näyttää, joten olkoon minun puolestani se. Hauska oli kerrankin nähdä syy pikkulintujen käytökseen. Usein ne tekevät täydellisen katoamistempun, mutta minulta ikkunan takaa jää yleensä syy siihen näkemättä. Pikkulinnut taisivat olla selkä tuon saman männyn runkoa vasten hipihiljaa kunnes haukka lähti. Välittömästi sen noustua siivilleen alkoi taas touhu ja lentely.    

Ja vielä se 12. laji, orava tietysti. Parhaimmillaan tai pahimmillaan olen nähnyt neljä yhtaikaa pyörimässä ruokintapaikalla! Ne ajavat toisiaan takaa pitkin männyn runkoja ja pyörittelevät häntiään kaaressa oksilla nököttäessään. Aika hauskoja, mutta hirveitä suursyömäreitä.

Tuo pähkinöitä, tämä orava näyttää nätisti toivovan
Talitiaiset keskustelee


Viikonloppuna pihabongataan jo 16. kerran. Pihabongaus (linkki) on Suomen suurin lintutapahtuma. Siihen voi osallistua lauantaina tai sunnuntaina omalla pihalla tai muussa paikassa tarkkailemalla lintuja tunnin ajan. Kun ilmoittaa tuloksensa, osallistuu hyvien palkintojen arvontaan ja auttaa lintujen tutkimusta. Tärkeää on, että ilmoittaa, montako lintua näkee enimmillään yhtä aikaa. Näin ei laske samoja lintuja moneen kertaan. Itse aion taas osallistua, en muista monettako kertaa...  

Kolme tiaista, suora linja. Keskimmäinen on töyhtötiainen


Onkos sinun pihallasi samat lajit kuin minulla, vai ihan muuta? Taloyhtiöiden pihoilla ei kyllä usein saa ollenkaan ruokkia lintuja, jolloin niiden näkeminen voi olla vaikeampaa. Osallistutko Pihabongaukseen? Täydennän kommentteihin sitten, mitä näyttäytyy meillä Pihabongauksessa. 

16 kommenttia:

  1. Kivat kuvat siivekkäistä vierailijoista. Pitkälle samat lajit käyvät meilläkin ruokinta-automaateilla töyhtötiaista, keltasirkkua, peippoa ja varpushaukkaa lukuun ottamatta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eli hyvin samanlaista porukkaa! Nuo mainitsemasi lajit ovat meilläkin olleet ihan satunnaisia, paitsi töyhtötiaiset, joita käy säännöllisesti 2.

      Poista
  2. Hienot kuvat! Lintulaudan seuraaminen on niin mukavaa, mutta minulla se on sen verran kauempana, että näen siellä käyvät pikkulinnut tunnistusta ajatellen liian heikosti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mistäs saisi kaukoputken lainaan, että voisit tarkistaa lajit ikkunasta ;)

      Poista
  3. Monenlaisia siivekkäitä siellä.
    Täällä tali- ja sinitiaisia, pikkuvarpusia, punatulkkuja, keltasirkkuja ja harakoita, toisinaan fasaaneja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, fasaanit on hienoja! Meillä päin ei ole niitä ollenkaan. Toisaalta niiden ääni on aika kamala :)

      Poista
  4. Lintujen seuraaminen on kivaa, kissatkin tykkäävät keittiön ikkunalla katsella tirppa-tv:tä.
    Meillä on tänä talvena käynyt yllättävän paljon lintuja, ei ole edes tullut sellaista taukoa kuin joinakin vuosina, että linnut katoavat kokonaan joksikin ajaksi.
    Juuri tänään katseltiin, keitä kaikkia ruokintapaikalla vieraili; talitinttejä, kuusitiaisia, töyhtötiaisia, sinitiaisia, järripeippoja, mustarastaita, punatulkkuja, viherpeippoja, käpytikka, pari harakkaa, orava.
    Pihabongaukseen olisi tarkoitus osallistua, muutamana vuonna on vaan käynyt niin, että bongauspäivänä kaikki linnut olivat kadonneet jonnekin. toivotttavasti tänä vuonna ei käy niin......

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, teillä on hieno valikoima! Meilläkin kävi niin, että naapurin koira käveli kesken pihabongaukseni ihan rauhassa pihallaan ja tirpat katosivat sen siliän tien. Olin onneksi siihen mennessä jo laskenut ne, tarkkailutunti oli melkein lopussa.

      Poista
  5. Hienot kuvat ja runsas lajisto! Meillä ei ole näkynyt ruokinnalla muita kuin sini- ja talitiaisia sekä yksi harakka enkä ole nähnyt kovin suurta vilskettä naapurinkaan lintulaudalla. Parin kadun päässä taitaa olla paremmat eväät, sillä eilen koiran kanssa lenkkeillessä näin siellä olevan valtavan parven lintuja. En jäänyt sen kummemmin tarkkailemaan, mutta äänistä tunnistin varpusen, talitiaisen ja viherpeipon. Ajattelin vilkuilla tuota meidän talipallotelinettä pitkin päivää ja aloittaa sitten tarkkailun, jos sinne lintuja eksyy. Yleensä niitä on kerralla tullut 10-20 kappaletta silloin kun viitsivät paikalle tulla. Vilkasta pihabongausviikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin on jonain vuonna ollut noin, että muualla on paremmat eväät ja meillä vain käväistiin. Pistänpä nyt tähän oman pihabongaukseni tulokset, kun sen jo tein. Määrät on pieniä, tarkkailen ikkunasta, niin en näe hyvin puissa ylempänä odottelevia lintuja. Mutta turha on pihalle mennä seisomaan, kun nämä meidän maalaislinnut on niin arkoja, että häipyvät sitten muualle.
      - sinitiainen 2
      - talitiainen 5 (vähintään, näitä oli vaikea laskea)
      - pikkuvarpunen 4 (nämäkin lymyilivät puskassa, mutta vähintään tämä)
      - töyhtötiainen 2
      - mustarastas 2 (missäs loput olivat..?)
      - käpytikka
      Vakiovieraista kuusitiainen ei vaivautunut pienessä lumisateessa paikalle. Orava kävi jo aikaisemmin aamulla.

      Poista
  6. Meiltä puuttuu täysin kuusi- ja töyhtötiaaset. Niiten oo täälä nähäny koskaa. Orava viaraali meilläki alakutalavesta siihen tahtihin, että pelekäsin sen valtaavan koko ruakintapaikan. Ny sitei oo näkynykkää monehen viikkohon. Mihinä liä. Täälon mones muuski pihas ruakinta, joten onneksi ny kuitenki välillä johonaki mualla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuusi- ja töyhtötiaiset elelevät havumetsässä ja ovat paikkalintuja. Ehkä teillä ei ole havumetsää siinä? Lintukirjasta äsken luin, että töyhtötiainen käy harvoin ruokinnalla. Oravat on söpöjä mutta hyvä joo jos käyvät välillä muualla, ahmatit.

      Poista
  7. Paljon hauskoja vieraita, hyvä kuvat olet ottanut! Pihabongaus on tosi kiva tapahtuma. Mukavaa loppuviikkoa! P.s. Blogissani odottaa sinua keväinen haaste. :)

    VastaaPoista
  8. Mukava kooste! Varpushaukka on hieno havainto. Vaikka se saalistaakin niitä lintuja, joita varten ruokintaa pidetään, niin on se silti aina jotenkin vaikuttavaa, kun petolintu ilmestyy paikalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan petolintu jo kokonsakin puolesta vaikuttava näky, kun se äkkiä kaartaa paikalle! Ja harvinainen näky myös, etenkään noin läheltä (ainakin minulle).

      Poista

Pienikin kommentti ilahduttaa ja on tärkeä! Kiitos!