Lisää luettavaa!

tiistai 16. lokakuuta 2018

Retkikohteena kansalliset kaupunkipuistot



Reissussa mietin usein, voinko muun tekemisen ohessa nähdä myös kauniin puiston tai muun puutarhakohteen. Kansallisten kaupunkipuistojen verkosto on hyvä pitää mielessä vihreitä keitaita etsiessään. Siihen kuuluu kahdeksan kaupunkia: Hämeenlinna, Heinola, Porvoo, Kotka, Pori, Hanko, Turku ja Forssa. Käytännöllinen näkökohta on, että kaupunkien puistot ovat aina auki eikä tarvitse miettiä aukioloaikoja tai pääsymaksuja! Puistoissa myös järjestetään tapahtumia, joiden ohessa voi katsastaa miljöön. 
Forssan vanhaa tehdasmiljöötä

Turku

Tammimetsien, merenrantojen ja pitsihuviloiden lisäksi Ruissalossa on myös Ruisrock, mutta siihen en yhdistäisi luontoretkeilyä. Ympäri vuoden on auki kasvitieteellinen puutarha, joka on tosi monipuolinen kohde. Lämpimissä kasvihuoneissa voi ihmetellä eksoottisia kasveja undulaattien lennellessä pään päällä. Ulkopuutarhassa voi ihailla esimerkiksi punaisia lumpeita altailla ja vaikka bongata pikku-uikun, kuten minä tein viime lauantaina. (Jos ei kuulosta tutulta, niin ei ihme, ei ollut perussorsa. Osallistuin järjestetylle lintukävelylle, muuten olisi minulta jäänyt huomaamatta.)

Kasvitieteellisen puutarhan eksoottista ruskaa. Punaisena luultavasti koreanvaahtera (Acer pseudosieboldianum)

Turussa on tietysti valtavasti muutakin. Suosittelen mm. kävelyä Aurajokirannassa mihin vuodenaikaan tahansa. Se on yksi oma suosikkipaikkani Turussa. Kupittaanpuisto on kesäkeidas, jonne on kiva sopia tapaaminen. Siellä on lapsille Seikkailu- ja liikennepuistot ja kaikille lintulampi ja nurmikentät. 
Ruissalon tammimetsää alkukesällä

Forssa

Inspiraatio tämän jutun kirjoittamiseen tuli Forssasta. Se on tuonut mieleeni enintään Autokeitaan, jossa voi kahvitella sata kilometriä kotoa, matkalla kohti kaukaisempia kohteita. Päädyin Forssaan äskettäin retkiryhmän mukana ja siellä viehätti pikkukaupungin henki. 1800-luvun kehräämömiljöö on kunnostettu monipuoliseen käyttöön. Myös kutomon rakennuksilla on nykyään uusi elämä. Hyvin hoidettuja puistoja on ympäri keskustaa. 
Forssan elävienkuvien teatteri, kertoo kyltti seinällä
Yhtiönpuisto on perustettu 1850-luvulla ja sen vanhimmat puut ovat tuolta ajalta. Tuolloin oli edistyksellistä ajatella puistojen edistävän asukkaiden hyvinvointia. Lähellä ovat viehättävät puutaloalueet, joissa ovat aikanaan asuneet yhtiön työntekijät. Isommissa taloissa aivan puiston laidalla ovat tietysti asunut yhtiön johtoa ja virkailijoita sekä sijainnut tehtaankoulu. Puistoon oli juuri istutettu komeat rivit pioneja, kun kävin siellä.

Forssassa käydessäni sää oli harmaa, kesäkukkaistutukset ja suihkulähde oli jo korjattu pois. Vuosia sitten kaupungin hoiviin pelastettu vanha joutsen ui vielä lammellaan. Sen puoliso on jo kuollut, mutta talven se viettää tutun heppakaverinsa kanssa sisällä suojassa. Syysfiiliksestä huolimatta tykkäsin Forssasta. Täytyy käydä uudestaan ensi kesänä!
Forssan puistojen uusissa istutuksissa on paljon punaista ja hopeaa. Tässä punainen komeamaksaruoho.


Pori

Poria voin erityisen lämpimästi suositella leikki-ikäisten ja alakoululaisten perheille. Lapset viihtyvät Kirjurinluodon suurensuuressa ilmaisessa leikkipuistossa sekä vuohia ja lintuja katselemassa. Vapaavuoron saanut puutarhakasveista kiinnostunut aikuinen voi käydä tien toisella puolella ihmettelemässä suuria nimettyjä perenna- ja pensasistutuksia tai vain tehdä kävelylenkin luonnossa mukavilla poluilla. Varoitus, Pori Jazzin huippuviikonloppu ei ole paras hetki tähän, koska reittejä on voitu sulkea.
Poria Kirjurinluodosta kaupunkiin päin jazzien aikaan 2018

Porin keskustassa suunnistamista taas helpottaa kivasti, että aina tulee vastaan itä-, länsi- tai muu ilmansuuntapuisto.
Upeat rungolliset verenpisarat jossakin Porin keskustan puistoista
Porin Yyteri harmaana kesäpäivänä

Ne muut

Kotkan puistot ovat tooooodella upeita ja moneen otteeseen palkittuja. 


Vanhan Porvoon puuarkkitehtuuri on maankuulua. 
Hämeenlinnan Aulanko on yksi suomalaisen maiseman ikoneista, jonka luontoa ja puistoja on ihailtu 1800-luvulta alkaen. 
Hangon rannat ja Suomen eteläisin kaupunki ovat kaikille tuttu piste kartalla, riippumatta siitä, onko siellä käynyt. 
Heinola on minulle vierain näistä kohteista.
Eri kaupunkien puistoista kirjoitan toiste lisää! Täytyy kaivaa valokuvia ja tehdä lisää retkiä.


Info: 

Mikä on kansallinen kaupunkipuisto? Se on kaupunkiympäristössä sijaitseva arvokkaiden kulttuuri- ja luonnonmaisemien sekä virkistysalueiden laaja kokonaisuus, jota kaupunki on sitoutunut hoitamaan. Monipuolinen esite täältä.

Koitan lähiaikoina saada aikaan jotakin myös oman pihan syysjutuista! Mukavaa viikon jatkoa! Kerro kommenteissa oma kaupunkien puistojen suosikkisi!

9 kommenttia:

  1. Onpas näyttävän näköisiä verenpisaria.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, bongailen noita Porissa joka kesä. Upeita ovat!

      Poista
    2. Porista kanssa kotoisin, juuri viikonloppuna tuli käytyä.

      Poista
  2. Hyvä postaus! Kaupunkipuistoon tutustuminen on aina mukavaa reissuohjelmaa. :)

    VastaaPoista
  3. Kiva postaus. Tykkäsin Forssan istutuksesta missä oli komeaa maksaruohoa .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, sitä oli isoja alueita. Tosi näyttävää!

      Poista
  4. Mukava, että kerroit noista puistoista. Pari oli nimeltä tuttua ja joskus jossain puutarhalehdissä on ollut juttuakin noista. Yhdessäkään en ole käynyt, kun on niin harvoin asiaa sinne etelään :) Mutta ehdottomasti pitää laittaa korvan taakse ja piipahtaa, jos tulee reissua samalle suunnalle. Nuo rungolliset verenpisarat ovat kyllä upeita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika pienellä alueella etelässä ovat kaikki, vähän harmi. Mutta näitä taitaa tulla lisää. Kiva että tykkäsit!

      Poista

Pienikin kommentti ilahduttaa ja on tärkeä! Kiitos!